Controlling finansowy w przedsiębiorstwie energetycznym - Bek-Gaik, Bogusława; Surowiec, Anna (Financial Controlling in an Energy Enterprise, 2011)
Energetyka to branża, która nie może dyktować swoich cen na wytworzony produkt, jakim jest energia i ciepło. Ich poziom musi być uzasadniony wysokością ponoszonych kosztów. Przedsiębiorstwo potrzebuje zatem narzędzi, które zracjonalizują gospodarowanie zasobami w organizacji. Jednakże spadek kosztów jest dla organu regulującego informacją, iż firma może obniżyć wysokość taryf na następne okresy. W takiej sytuacji controlling, który z założenia koncentruje się na wynikach, powinien zmierzać do realizacji celów strategicznych. Celem artykułu jest przedstawienie zakresu controllingu finansowego w sektorze energetycznym na tle tendencji wynikających z uwarunkowań rynkowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 181, s. 13-23
Keywords: controlling finansowy; strategiczna karta wyników; energetyka