Zastosowanie modelu równań strukturalnych do badania zależności między ochroną zdrowia a rozwojem lokalnym powiatów województwa łódzkiego - Jaworska, Renata (The Application of Structural Equation Modeling in the Analysis of Relationship Between Health Care and Local Developmenti Łódzkie Voivodeship, 2011)
W artykule przestawiono analizę zależności pomiędzy ochroną zdrowia a rozwojem lokalnym w powiatach województwa łódzkiego. Ze względu na to, że ochrona zdrowia, stan zdrowia publicznego oraz rozwój lokalny są kategoriami złożonymi i trudno mierzalnymi, badanie przeprowadzono za pomocą modelowania równań strukturalnych. Jest to metoda statystyczna służąca do weryfikacji modeli ze zmiennymi ukrytymi. Wnioski płynące z przeprowadzonej analizy pozwalają wyodrębnić najważniejsze determinanty ochrony zdrowia oraz rozwoju lokalnego badanych powiatów, jak również określić siłę i kierunek zależności pomiędzy nimi.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 200, s. 226-236
Keywords: modelowanie równań strukturalnych; modelowanie ekonometryczne; rozwój lokalny; ochrona zdrowia; structural equation modeling; local development; health care protection