Rachunkowość zarządcza w Polsce po roku 1990 - Biadacz, Renata (Management Accounting in Poland after 1990, 2011)
W warunkach transformacji polskiej gospodarki oraz postępu w prowadzeniu działalności gospodarczej, które dokonały się w XX wieku i nadal postępują, konieczne jest stosowanie w zarządzaniu przedsiębiorstwami nowoczesnych narzędzi w zakresie rachunkowości. W ostatnim dwudziestoleciu (od około 1985 r.) obserwuje się dynamiczny rozwój rachunkowości zarządczej. Równolegle następują przemiany w zakresie badań w dziedzinie rachunkowości zarządczej, dotyczące zarówno jej zakresu przedmiotowego, jak i stosowanych metod badawczych. O rozwoju rachunkowości zarządczej pisało wielu, również polskich autorów. Niniejsze opracowanie jest kontynuacją opracowania Rachunkowość zarządcza w Polsce w latach 1950-1990 i ma na celu przedstawienie rozwoju badań w zakresie rachunkowości zarządczej w Polsce po roku 1990 na podstawie literatury przedmiotu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 181, s. 24-33
Keywords: controlling wiedzy; zarządzanie wiedzą; rozwiązania controllingu wiedzy