Pomiar efektywności systemu rachunkowości przedsiębiorstwa w oparciu o wskaźniki rentowności - Bujak, Adam (The Efficiency Measurement of the Enterprise's Accounting System Based on the Profitability Indicators, 2011)
W artykule zaprezentowane zostały specyficzne wskaźniki rentowności, które mogą być wykorzystane do analizy i oceny efektywności sposobu prowadzenia rachunkowości w przedsiębiorstwach. Omawiane wskaźniki ukazują związki, jakie występują między rachunkowością oraz całokształtem działalności danego podmiotu. Dzięki nim kadra kierownicza zyskuje możliwość objęcia sferą racjonalnego zarządzania także systemu rachunkowości, który przez to może funkcjonować efektywniej, wpływając na maksymalizację korzyści uzyskiwanych z prowadzonej działalności gospodarczej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 181, s. 55-64
Keywords: system informacyjny rachunkowości; efektywność; pomiar efektywności; rentowność