Wykorzystanie dekompozycji miary nierówności do analizy zróżnicowania wynagrodzenia - Mazurek, Edyta (Using Decomposition of the Inequity Index for the Analysis of Wage Distribution, 2011)
Głównym celem artykułu jest wykorzystanie do opisu poziomu nierównomierności wynagrodzenia jako podstawowego składnika dochodów dekompozycji współczynnika Giniego zaproponowanej przez Daguma, która pozwoli na pełniejszą analizę nierówności płacowych w społeczeństwie, przyczyniając się do pomocy w podejmowaniu odpowiednich decyzji ekonomiczno-politycznych. Empiryczna analiza oparta jest na danych pochodzących z GUS, dotyczących przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia brutto według wybranych sekcji i działów gospodarki narodowej w roku 2010 oraz I kwartale 2011 r.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 200, s. 263-247
Keywords: miary nierówności; wynagrodzenia; nierówości płacowe; inequality measures; remuneration; wage disparities