O konstrukcji układu równań liniowych BX = d, równoważnego danymi układowi AX = b i zastosowaniach takiej konstrukcj - Kolupa, MIchał; Śleszyński, Zbigniew (About Construction of System of Linear Equations BX = d Equivalent to Given AX = b and its Usages, 2011)
W artykule przedstawiono konstrukcję układu równań równoważnego danemu układowi . W tym celu wykorzystano odpowiednią macierz brzegową. W niniejszej pracy przedstawiamy konstrukcję układu równań liniowych BX = d, który jest równoważny danemu układowi takich równań AX = b.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 200, s. 275-282
Keywords: portfel akcji; równania liniowe; macierze; macierze brzegowe; equity portfolios; linear equation; matrix; bordered matrices