Zastosowanie metody Frobeniusa-Schura do wyznaczania macierzy odwrotnej do danej macierzy brzegowej - Kolupa, MIchał; Śleszyński, Zbigniew (Application of Frobenius-Schur Method in Deriving Inverse Matrix Of Given Bordered Matrix, 2011)
Teoria macierzy brzegowych, jako bardzo wygodne i uniwersalne narzędzie do wszelkich działań na macierzach, doczekała się wielu publikacji. W niniejszym artykule podano sposób wyznaczania macierzy odwrotnej do macierzy brzegowej, wykorzystując metodę Frobeniusa-Schura.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 200, s. 283-291
Keywords: macierze; macierze brzegowe; matrix; bordered matrices