Zdolność powiatów ziemskich do zaciągania zobowiązań a nowy limit długu jednostek samorządu terytorialnego - Werwińska, Agnieszka (The Ability of Country Districts to Incur Liabilities in View of a New Limit on a Debt of Local Government Units, 2011)
W 2010 r. weszła w życie Ustawa z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych, która w roku 2014 wprowadzi istotne zmiany w zakresie limitowania długu samo¬rządów. Głównym celem artykułu jest próba oceny wpływu nowych rozwiązań na zdolność powiatów ziemskich do zaciągania zobowiązań. Okres analiz objął lata 1999-2009. W efekcie przeprowadzonych analiz opartych na danych historycznych ustalono, iż dla lat 2007-2009 nowy limit długu zwiększyłby formalną zdolność do zaciągania zobowiązań całego sektora jednostek samorządu terytorialnego, a zmniejszyłby ją dla sektora powiatów ziemskich, jednak obserwowana zmiana formalnej zdolności kredytowej nie miałaby w ujęciu całego sektora wpływu na korzystanie przez powiaty ziemskie ze zobowiązań.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 200, s. 326-338
Keywords: finanse samorządu terytorialnego; samorząd terytorialny; dług; local government finance; local government; debt