Analiza kointegracji indeksu kondycji działów przetwórstwa przemysłowego - Kijek, Arkadiusz (Cointegration Analysis of Manufacturing Sectors Condition Index, 2011)
W artykule zaprezentowano wyniki analizy długookresowych powiązań pomiędzy sytuacją ekonomiczno-finansową działów przetwórstwa przemysłowego. W pierwszej części przeprowadzono badanie kondycji działów przetwórstwa przemysłowego przy wykorzystaniu metod wielowymiarowej analizy statystycznej. W kolejnym etapie na podstawie wartości indeksu kondycji zbadano długookresowe zależności pomiędzy sytuacją wybranych branż oraz zbudowano model VECM dla systemu skointegrowanych indeksów. Na końcu określono wpływ zaburzeń kondycji w poszczególnych działach na sytuację pozostałych branż za pomocą funkcji odpowiedzi na impuls. Otrzymane wyniki potwierdziły, że działy przetwórstwa przemysłowego tworzą system różnokierunkowych powiązań.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 200, s. 387-399
Keywords: przemysł; analiza statystyczna; gospodarka; industry; statistical analysis; economy