Tail Independence in Extreme Value Models - an Application for East and Central Europe Stock Exchange Markets - Trzpiot, Grażyna; Majewska, Justyna (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2011)
Koncepcja zależności w ogonach rozkładu stanowi obecny trend w ocenie siły ekstremalnych zależności. O ile teoria wartości ekstremalnych pozwala na konstruowanie estymatorów współczynnika zależności w ogonach, o tyle niezbędnym elementem jest testowanie tejże niezależności ze względu na fakt, iż estymatory współczynnika zależności w ogonach mogą prowadzić do błędnych wniosków. Celem artykułu jest analiza porównawcza wybranych testów niezależności w modelach rozkładów wartości ekstremalnych (test oparty na ilorazie wiarygodności oraz testy dopasowania dobroci). Na podstawie rzeczywistych stóp zwrotu wybranych indeksów z parkietów giełdowych centralnej i środkowej Europy sprawdzimy, który z rozważanych testów wykazuje najwyższą moc w testowaniu zależności ekstremalnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 200, s. 410-422
Keywords: Giełda Papierów Wartościowych; stock market