Wpływ aktualizacji modelu konsumpcji na wielkość wskaźnika CPI w Polsce w latach 2001-2008 - Chlebińska, Anna; Łyko, Janusz (Impact of Updating the Model of the Size of CPI in Poland in the years 2001-2008, 2011)
Obliczając wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych, GUS wykorzystuje jako system wag model konsumpcji gospodarstw domowych z roku poprzedzającego badanie. W ten sposób tworzy się klasyczną formułę indeksu Laspeyresa. Konsumenci mogą jednak na bieżąco korygować swoją strukturę spożycia na podstawie zmieniających się cen. Postępując racjonalnie i zastępując droższe towary tańszymi, mogą w rzeczywistości obniżyć koszty utrzymania w stosunku do publikowanego wskaźnika CPI. Taki efekt opisuje m.in. równość Bortkiewicza. Treścią artykułu jest analiza wpływu aktualizacji konsumpcji na wskaźnik CPI w Polsce.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 198, s. 24-31
Keywords: indeks laspeyresa; konsumpcja; wskaźniki cen; Laspeyres index; household expenditures; inflation; consumption; price indices