Nierównomierność efektywności nauczania na przykładzie wrocławskich liceów - Ejsmont, Wiktor (Inequality of Teaching Effectiveness in Secondary Schools in Wrocław, 2011)
W artykule autor próbuje zbadać wpływ nierównomierności efektywności nauczania na kształtowanie się przyrostu wiedzy w danym liceum. W tym celu autor przed-stawia dwa modele efektywności nauczania. Pierwszy z nich bazuje na wykorzystaniu modelu zaproponowanego w 1986 r. przez M. Aitkina i N. Longforda, drugi zaś, wprowadzony przez autora artykułu, opiera się na skróconej mierze dobrobytu Sena. Autor porównuje rezultaty otrzymane za pomocą wspomnianych modeli oraz pokazuje, jakie są plusy modelu zaproponowanego przez autora artykułu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 198, s. 42-58
Keywords: efektywność; proces nauczania; szkolnictwo średnie; wiedza; effectiveness; teaching process; secondary education; knowledge