Informacyjne aspekty rachunku zysków i strat spółdzielni mieszkaniowych - Chluska, Jolanta (Information Aspects of Profit and Loss Account of the Housing Associations, 2011)
Spółdzielnie mieszkaniowe prowadzą rachunkowość zgodnie z ustawą o rachunkowości. W sprawozdaniu finansowym - rachunku zysków i strat prezentują zrealizowane koszty i przychody. Obowiązujące przepisy regulują zasady wykazywania kosztów i przychodów, ale specyfika działalności spółdzielni mieszkaniowych powoduje, że sprawozdania te nie zawsze spełniają zasadę prawdziwego i wiernego obrazu. W artykule zaprezentowano problemy sporządzania rachunku zysków i strat i jego wartości informacyjne dla spółdzielni mieszkaniowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 181, s. 76-86
Keywords: koszty; przychody; rachunek zysków i strat; spółdzielni mieszkaniowych