Przykłady podziałów mandatów do Parlamentu Europejskiego spełniających warunki Traktatu Lizbońskiego - Maciuk, Arkadiusz (Examples of the Divisions of the European Parliament Seats Meeting the Conditions of the Treaty of Lisbon, 2011)
raktat Lizboński wprowadza nowe zasady rozdziału mandatów do Parlamentu Europejskiego pomiędzy poszczególne państwa członkowskie Unii Europejskiej. Niestety, podziałów, które spełniają te zasady, jest bardzo dużo, co prowadzić może do politycznych kłótni i targów o liczbę miejsc w parlamencie pomiędzy poszczególnymi państwami. W artykule rozważa się, jakie podziały mandatów spełniają te zasady – z wyszczególnieniem podziałów skrajnych, korzystnych tylko dla wybranych państw – oraz omawia się propozycje metod ustalania podziału, które mogą obowiązywać w przyszłych kadencjach Parlamentu Europejskiego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 198, s. 85-96
Keywords: państwa członkowskie; traktat lizboński; ekonometria; system wyborczy; member states; Lisbon Treaty; econometrics; voting system