Ekonomiczne uwarunkowania funkcjonowania spółek zależnych - Czyczerski, Marcin (Economic Conditions of Operation of Subsidiaries, 2011)
W artykule opisano czynniki kształtujące ekonomiczne ramy funkcjonowania spółek zależnych. Odniesiono się do wpływu procesu globalizacji na wzrost zainteresowania bezpośrednimi inwestycjami zagranicznymi oraz kompleksowo zaprezentowano cele tworzenia spółek zależnych. Ponadto w artykule przedstawiono podstawowe teorie odnoszące się do funkcjonowania spółek zależnych, takie jak: teoria kosztów transakcyjnych czy teoria cyklu życia spółki zależnej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 181, s. 127-134
Keywords: spółka zależna; controlling