Próg rentowności produkcji energii elektrycznej z uwzględnieniem uprawnień do emisji CO2 - Dyduch, Justyna (Break Even Point of Electricity Production Taking into Account CO2 Allowances, 2011)
Próg rentowności oznacza wielkość produkcji, przy której przychody ze sprzedaży są równe kosztom zmiennym i stałym produkcji. W artykule przeanalizowano zmiany progu rentowności produkcji energii elektrycznej, wynikające z wprowadzenia uprawnień do emisji gazów cieplarnianych w Unii Europejskiej. Uprawnienia - początkowo alokowane przez odpowiedni organ administracji państwowej pomiędzy emitentów zanieczyszczeń - mogą być później sprzedawane lub kupowane na rynku. Zmiany progu rentowności zależą od sposobu początkowej alokacji uprawnień wśród przedsiębiorstw (odpłatnej lub nieodpłatnej) oraz od ceny uprawnień.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 181, s. 135-145
Keywords: próg rentowności; produkcja energii elektrycznej; uprawnienia zbywalne do emisji zanieczyszczeń