Znaczenie pojęcia "prawdopodobieństwo" - Ostasiewicz, Katarzyna; Ostasiewicz, Walenty (On the Meaning of the Notion of Probability, 2011)
W artykule tym przestawiona jest krótka historia dotycząca pojęcia prawdo-podobieństwa. W starożytności stosowane ono było jako argument w dyskusji i stanowiło podstawowy element retoryki. Stanowiło ono też podstawę doktryny filozoficznej negującej możliwość pozyskiwania wiedzy pewnej i niezawodnej. W czasach nowożytnych wykorzystano je do sformułowania niechlubnej doktryny etycznej. Począwszy od wieku XVIII, stanowi ono podstawę, czy wręcz pojęcie pierwotne, kilku ważnych teorii naukowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 198, s. 120-127
Keywords: prawdopodobieństwo; probability