Wpływ krytyki na zmiany zachodzące w Międzynarodowym Funduszu Walutowym - Adamczk, Marzena (The Impact of the Criticism on the Changes in the International Monetary Fund, 2011)
Międzynarodowy Fundusz Walutowy jest organizacją finansową odgrywającą ważną rolę w gospodarce światowej. Jest gwarantem światowego ładu finansowego oraz instytucją pożyczkową w sytuacjach kryzysowych. Zmiany, jakie nastąpiły w ostatnich dwóch dekadach w gospodarce światowej, oraz kryzysy, jakie miały miejsce, ukazały niedostatki tej organizacji dotyczące jej organizacji, zarządzania oraz programów pomocowych. Zjawiska te spowodowały ostrą krytykę funduszu i wymusiły wprowadzenie zmian. Celem artykułu jest ich przedstawienie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 197, 11-21
Keywords: kryzys finansowy; organizacje finansowe; financial crisis; world economy; financial organizations