Strategia taborowa polskich przedsiębiorstw międzynarodowego drogowego transportu ładunków po roku 1989 - Brach, Jarosław (The Equipment Strategy of the Polish International Road Hauliers After the Year 1989, 2011)
W artykule omówiona została problematyka internacjonalizacji strategii taborowej polskich przedsiębiorstw międzynarodowego drogowego transportu ładunków w okresie od 1989 r. Internacjonalizacja tej strategii wynikała z konieczności zakupu odpowiedniego taboru za granicą, co stanowiło pochodną braku możliwości oparcia się wyłącznie na taborze produkowanym w kraju. Przede wszystkim ten brak występował w przypadku ciężarówek, gdyż ich krajowi wytwórcy nigdy nie byli w stanie zaoferować odmian w pełni porównywanych ze sprowadzanymi, głównie z krajów Europy Zachodniej, odpowiednikami. Odmiennie prezentuje się zagadnienie w przypadku naczep, przyczep i zabudów, ponieważ ich rodzimi producenci zaproponowali wyroby często w pełni odpowiadające potrzebom naszych przewoźników międzynarodowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 197, s. 32-49
Keywords: internacjonalizacja przedsiębiorstw; transport drogowy; przedsiębiorstwo transportowe; przewozy towarowe; enterprise internationalization; road transport; cargo transportation