Współczesne zadania logistyki międzynarodowej w przepływach gospodarczyc - Gołębska, Elżbieta (Modern Tasks of International Logistics in Economic Flows, 2011)
Celem niniejszego artykułu jest ukazanie wpływu logistyki międzynarodowej na racjonalizowanie międzynarodowych przepływów gospodarczych. Wzrastająca rola outsourcingu i offshoringu ma znaczny wpływ na kształtowanie się nowych form przepływów gospodarczych, a kierunki tych zmian sprowadzają się do systematycznego zmniejszania się czystych przepływów na rzecz przepływów łączonych. W opracowaniu przedstawione zostały także megaregiony logistyczne oraz ich udział w globalnej wartości usług logistycznych. Scharakteryzowano kolejno łańcuch dostaw jako podstawę przepływów gospodarczych. Szczególną uwagę poświęcono takim zadaniom łańcucha dostaw, jak: optymalizowanie wykorzystania aktywów przedsiębiorstwa jako ogniwa łańcucha dostaw, zwiększanie zjawiska kompresji czasu w operacjach logistycznych czy zmniejszanie kosztów transakcyjnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 197, 70-78
Keywords: logistyka; globalizacja; logistyka międzynarodowa; logistics; globalization; international logistics