Kooperacja w procesach innowacyjnych polskich eksporterów - Gołębiewski, Tomasz; Lewandowska, Małgorzata S. (Cooperation in Innovative Processes of Polish Exporters, 2011)
W niniejszym opracowaniu przedstawiono różnice w zakresie przedmiotowym i podmiotowym kooperacji w innowacjach zależnie od stopnia zaangażowania eksportowego badanych 209 przedsiębiorstw funkcjonujących w Polsce. Eksporterzy o 30-50-procentowym udziale eksportu w sprzedaży są bardziej aktywni w nawiązywaniu współpracy niż „słabsi” i „silniejsi” eksporterzy. Wzrost zaangażowania eksportowego podmiotów w badanej próbie nie przekłada się na intensyfikację kooperacji w innowacjach z partnerami zagranicznymi (dostawcami, klientami i konkurentami), mierzonej rozszerzaniem zakresu przedmiotowego i grona partnerów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 197, s. 79-88
Keywords: koopetycja; innowacyjność; innowacje; eksport; coopetition; innovative character; innovations; export