Kryzys globalizacji a tendencje transformacyjne w gospodarce światowej - Jedliński, Bohdan (Crisis of Globalization and Transformative Tendencies in the Global Economy, 2011)
Pierwszy w XXI wieku kryzys w gospodarce światowej szybko ukazał swój strukturalny charakter. Świadczą o tym liczne i głębokie problemy, które ujawnił, oraz to, że podał w wątpliwość możliwości dalszego postępu procesu globalizacji. Jak każdy kryzys gospodarczy okazał się on katalizatorem długofalowych zmian modelu rozwoju gospodarki światowej ku idei zrównoważonej gospodarki globalnej. Na drodze jej realizacji muszą być spełnione podstawowe warunki przyszłych zasad międzynarodowej współpracy gospodarczej. Będzie ona konsekwencją rozwoju gospodarki światowej opartego na: wewnętrznych oszczędnościach i inwestycjach zagranicznych w poszczególnych krajach, prognozach wzrostu liczby ludności i zmian w jej strukturze, stanie opieki zdrowotnej, postępie w zakresie powszechnej edukacji, stabilnych i transparentnych instytucjach ITD.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 197, s. 88-99
Keywords: rozwój gospodarczy; globalizacja; gospodarka światowa; kryzys gospodarczy; economic development; globalization; world economy; economic crisis