Wyzwania strategiczne stojące przed korporacjami z krajów wschodzących - Klimek, Artur (Strategic Challenges Faced by Multinational Corporations from Emerging Economies, 2011)
Niniejsze opracowanie zostało poświęcone identyfikacji obszarów, które stanowią o przyszłym rozwoju korporacji transnarodowych z krajów wschodzących (WKTN). Przeprowadzona została analiza potencjalnych wyzwań i ich wpływu na działalność szczególnej grupy firm, jakimi są WKTN. Możliwe zagrożenia zostały podzielone na dwie grupy – wewnętrzne i zewnętrzne. Zgodnie z sugestią autora WKTN powinny skupiać się na realizacji długofalowych strategii opartych na wewnętrznych wyzwaniach. Treść artykułu została również wzbogacona o empiryczne przykłady firm, które w sposób umiejętny przezwyciężają problemy w procesie umiędzynarodowienia.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 197, s. 100-106
Keywords: korporacje; korporacje międzynarodowe; rynki wschodzące; corporation; emerging markets