Bezpośrednie inwestycje zagraniczne nowych państw członkowskich UE - Małuszyńska, Ewa (Outward Foreign Direct Investment of the New Members of the European Union, 2011)
Celem artykułu jest analiza odpływu kapitału w formie BIZ w latach 1993-2009 z nowych państw członkowskich UE oraz określenie osiągniętego etapu inwestycyjnej ścieżki rozwoju. Odpływ kapitału analizowany jest na podstawie wielkości wskaźników wielkości zasobów oraz udziału BIZ w PKB nowych państw członkowskich UE. Wskaźnik NOI oraz wskaźniki dynamiki zmian napływu i odpływu kapitału pozwalają na określenie osiągniętego przez nowe państwa członkowskie etapu inwestycyjnej ścieżki rozwoju. W artykule przedstawiono ponadto trzy rodzaje ścieżek inwestowania reprezentowane przez: Polskę, Czechy Węgry i Słowenię.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 197, s. 107-120
Keywords: państwa członkowskie; przepływy kapitałowe; inwestycje bezpośrednie; kapitał; member states; capital flows; direct investments; capital