System kontraktowania i rozliczeń z Narodowym Funduszem Zdrowia a płynność finansowa podmiotów leczniczych - Gajewski, Marek (The Influence of National Health Fund's Contracting and Settlements System on Financial Liquidity, 2011)
W artykule opisane są zasady rozliczeń finansowych pomiędzy Narodowym Funduszem Zdrowia a podmiotami leczniczymi. Opisany mechanizm dokonywania płatności może być wykorzystany przez kadrę zarządzającą podmiotami leczniczymi do efektywniejszego wykorzystania lub dokładniejszego prognozowania stanu środków finansowych. Zaprezentowane tu czynniki wpływające na płynność finansową są również istotne dla podmiotów zewnętrznych dokonujących oceny sprawności działania podmiotów leczniczych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 181, s. 167-176
Keywords: płynność finansowa; rozliczenia; opieka zdrowotna