Rachunek przepływów pieniężnych ex ante narzędziem controllingu finansowego - Gil, Waldemar Piotr (Ex Ante Cash Flo Statement as a Tool of Financial Controlling, 2011)
Niniejsza praca stanowi próbę przedstawienia prospektywnego ujęcia potencjału informacyjnego rachunku przepływów pieniężnych jako narzędzia controllingu finansowego. Autor, począwszy od identyfikacji controllingu finansowego i jego miejsca w systemie informacyjnym przedsiębiorstwa, poprzez problematykę wyboru formalnoprawnych uwarunkowań rachunku przepływów pieniężnych jako źródła informacji ex ante, po kalkulację przepływów pieniężnych ex ante na potrzeby controllingu finansowego, wskazuje prospektywny potencjał informacyjny strumieni i stanów pieniężnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 181, s. 190-198
Keywords: controlling finansowy; system informacyjny; przepływy pieniężne; kalkulacja przepływów pieniężnych