Pojęcie kosztów w rosyjskim prawie bilansowym - Koczar, Joanna (The Concept of Costs in Russian Balance Law, 2011)
Koszty związane są z każdym obszarem działalności podmiotu gospodarczego. Realizacja przez rachunkowość różnych funkcji, takich jak na przykład funkcja informacyjna, wymaga stosowania w stosunku do kosztów różnego rodzaju klasyfikacji. Tematem artykułu jest klasyfikacja kosztów na potrzeby rachunku zysków i strat stosowana w Federacji Rosyjskiej, a jego celem - analiza podejścia do definicji kosztów oraz ich zakresu pojęciowego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 181, s. 300-312
Keywords: koszty; klasyfikacja kosztów; rachunek zysków i strat; standardy rachunkowości