Zastosowanie procesu analizy hierarchicznej w wielokryterialnej ocenie projektów - Kozarkiewicz, Alina (Application of Analytical Hierarchy Process in Multi-Criteria Assessment of Projects, 2011)
Kluczowym problemem controllingu projektów jest właściwy dobór metod oceny i selekcji wariantów projektów. Ze względu na złożoność procesu oceny, w tym różnorodność kryteriów, współcześnie powszechnie wykorzystywanym podejściem jest wielokryterialna ocena bazująca na metodach scoringowych. Oprócz wyboru kryteriów istotny problem takiej oceny stanowi odpowiednia priorytetyzacja. Rozwiązaniem problemu wag kryteriów jest wykorzystanie podejścia opierającego się procesie analizy hierarchicznej (AHP). Celem artykułu jest analiza możliwości wykorzystania metody AHP w controllingu projektów, wskazanie korzyści i ograniczeń w jej zastosowaniu oraz dostępności oprogramowania wspomagającego implementację tej metody.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 181, s. 349-358
Keywords: projekt; ocena projektu; ocena wielokryterialna; proces analizy hierarchicznej