Wycena efektów synergicznych w procesach integracyjnych przedsiębiorstw - Nita, Bartłomiej (Valuation of Synergy Effects in the Integration Processes of Companies, 2011)
Artykuł dotyczy problemów wyceny efektów synergicznych na potrzeby fuzji i przejęć. Na początku zaprezentowano analizy typu due dilligence jako wprowadzenie do wyceny, a następnie wyjaśniono istotę i znaczenie efektów synergicznych na rynku kontroli korporacyjnej. W głównej części opracowania rozważano trzy podejścia do wyceny efektów synergicznych. W szczególności omówiono metodę bezpośredniej wyceny efektów synergii, metodę całościowej wyceny przedsiębiorstw przed i po procesie integracji oraz metodę opartą na wskaźniku cena/zysk.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 181, s. 426-437
Keywords: efekty synergii; wycena przedsiębiorstw; fuzje i przejęcia