Zasady rachunku kosztów jako element polityki rachunkowości - Nowak, Edward (Cost Account Principles as an Element of Accounting Policy, 2011)
Rachunek kosztów jest instrumentem pomiaru rezultatów działalności w systemie rachunkowości jednostek gospodarczych. Pomiar kosztów na potrzeby sprawozdawczości finansowej powinien być zgodny z określonymi normami rachunkowości. Przyjęte rozwiązania z zakresu rachunku kosztów są ważnym elementem zasad (polityki) rachunkowości jednostki. Ponadto zastosowane rozwiązania powinny służyć doskonaleniu systemu rachunku kosztów jako źródła informacji na potrzeby zarządzania. Ważna jest integracja przyjętych zasad rachunku kosztów z punktu widzenia potrzeb wymogów sprawozdawczości finansowej i wewnętrznych potrzeb zarządzania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 181, s. 438-447
Keywords: rachunek kosztów; zasady rachunkowości; polityka rachunkowości