Wiarygodność sprawozdania finansowego jednostek budżetowych w procesie kontroli zarządczej - Oleksyk, Piotr (Credibility of a Local Government Entity Financial Statement in the Process of Management Control, 2011)
Niniejszy artykuł ma na celu wskazanie kluczowych czynników niezbędnych do przygotowania wiarygodnego sprawozdania finansowego. Wiarygodność sprawozdawczości finansowej rozumiana jest jako wierne i rzetelne odzwierciedlenie stanu faktycznego oraz jako wiarygodny obraz, czyli taki, który pozbawiony jest błędów. Bardzo duże znaczenie dla wykonującego kontrolę zarządczą ma rzetelna wycena, wiarygodnie przedstawiająca obraz składników majątku jednostki budżetowej. Wycena powoduje z jednej strony zmianę wartości poszczególnych składników, z drugiej zaś odnoszona jest na wynik finansowy. Jednak wycena nie jest jedynym aspektem w zapewnieniu wiarygodności sprawozdania finansowego. Drugim ważnym czynnikiem jest prawidłowo przeprowadzona inwentaryzacja aktywów, której podstawowym celem ustalenie ich faktycznego stanu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 181, s. 448-456
Keywords: sprawozdanie finansowe; kontrola zarządcza; wycena aktywów; inwentaryzacja