Wiarygodność mierników finansowych w opinii inwestorów giełdowych. Wyniki badań ankietowych - Prymon, Krzysztof (Reliability of Financial Measures in the Light of Opinion of Stock Exchange Investors - Research Results, 2011)
Celem artykułu jest zaprezentowanie badań ankietowych przeprowadzonych wśród inwestorów giełdowych. Badania dotyczyły przesłanek, na podstawie których inwestorzy oceniają spółki giełdowe. W świetle badań okazuje się, że inwestorzy oceniają sytuację spółek na podstawie sprawozdań finansowych oraz tradycyjnych mierników finansowych. Powszechnym problemem jest dziś tzw. rachunkowość kreatywna. Jednak inwestorzy często nie zdają sobie sprawy, w jakim stopniu sprawozdanie finansowe może wprowadzać w błąd.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 181, s. 491-501
Keywords: mierniki finansowe; wiarygodność; inwestor giełdowy; badania ankietowe