Utrata wartości aktywów w świetle regulacji rachunkowości - Rówińska, Małgorzata (Assets Impairment in Accounting Regulations, 2011)
Korekty wartości aktywów wynikające z obowiązku aktualizacji mogą dotyczyć odpisów z tytułu utraty wartości albo odpisów z tytułu przeszacowania wartości do poziomu wartości godziwej. Zasady dokonywania korekt wartości oraz ich rodzaj wynikają z przyjętego modelu wyceny danej grupy bilansowej aktywów. Odpisy z tytułu utraty wartości wynikają z zastosowania modelu kosztu historycznego do wyceny bilansowej. Dokonane odpisy utraty wartości stanowią konsekwencję nieplanowanego wcześniej zmniejszenia wartości użytkowej lub handlowej danego składnika aktywów; znajdują odzwierciedlenie w wyniku finansowym jednostki gospodarczej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 181, s. 502-514
Keywords: odpisy z tytułu utraty wartości; trwała utrata wartości; wycena aktywów