Konsolidacja sprawozdań finansowych a ocena sytuacji finansowej grupy kapitałowej - Sikacz, Hanna (Consolidation of Financial Statements and Financial Analysis of Capital Group, 2011)
Konsekwencją przyjęcia różnych polityk bilansowych w zakresie: metody konsolidacji (wyceny udziałów), wyłączeń z konsolidacji, wyceny składników majątkowych i kapitałów, transakcji między jednostkami powiązanymi, jest zróżnicowany obraz sytuacji finansowej oceniany na podstawie skonsolidowanych sprawozdań finansowych. W zależności od wybranego obszaru związanego z konsolidacją można z różną siłą wpływać na zawartość skonsolidowanego sprawozdania finansowego. Decyzje podejmowane w tych obszarach znajdują w konsekwencji odzwierciedlenie w ocenie sytuacji finansowej grupy kapitałowej, w tym we wskaźnikach finansowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 181, s. 538-547
Keywords: skonsolidowane sprawozdanie finansowe; metody konsolidacji; grupa kapitałowa