Rachunkowość zarządcza w analizie ryzyka ekspozycji kredytowych finansujących nieruchomości i zabezpieczonych hipotecznie - Wiszniowski, Edward (Management Accounting in the Analysis of Credit Risk Exposures Financing Real Estate and Secured by Mortgage, 2011)
Rachunkowość zarządcza w bankach spełnia nie tylko funkcję systemu informacyjno-doradczego, ale jest również elementem prewencyjno-ostrzegawczym przed ryzykiem. Ponadto rachunkowość zarządcza wiąże dokonania jednostek z otoczeniem gospodarczym, tworząc określone sprzężenie zwrotne. Powyższą problematykę omówiono na przykładzie ekspozycji kredytowych finansujących nieruchomości i zabezpieczonych hipotecznie, które stanowią istotną część portfela kredytowego banków. W artykule wskazano zasady pomiaru i mierniki ryzyka związanego z nieruchomościami, a także omówiono podstawowe zalecenia nadzorcze w tym zakresie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 181, s. 617-629
Keywords: rachunkowość bankowa; ryzyko kredytowe; banki; nieruchomości