Rewersja do średniej wskaźników stabilności wzrostu gospodarczego regionów Unii Europejskiej - Welc, Jacek (Mean-reversion of economic growth stability indicators of European Union regions, 2011)
Regiony kraju mogą wykazywać zróżnicowanie zarówno w zakresie dynamiki, jak i stabilności wzrostu gospodarczego. Badania wskazują jednak, że dynamika regionalnego wzrostu wykazuje wyraźne tendencje rewersji do poziomów przeciętnych dla całego większego obszaru gospodarczego. Oznacza to, że regiony wykazujące w danym okresie ponadprzeciętnie wysoką (niską) dynamikę w kolejnych okresach prezentują tendencję do spadku (wzrostu) tej dynamiki. Mniej poznanym obszarem jest kwestia rewersji do średniej w zakresie stabilności regionalnego wzrostu. W artykule zbadano zjawisko rewersji do średniej odchyleń standardowych regionalnej dynamiki PKB per capita regionów Unii Europejskiej w latach 1996-2006. Przeprowadzone badanie wykazało, że relatywna stabilność dynamiki regionalnego PKB per capita wykazuje wyraźne tendencje rewersji do średniej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 180, s. 131-138
Keywords: stabilność wzrostu; regionalny wzrost gospodarczy; rewersja do średniej