Postmodernizm w działalności współczesnych korporacji transnarodowych - Rymarczyk, Jan (Postmodernism in Functioning of Modern Transnational Corporations, 2011)
Od drugiej połowy lat 70. następowały w gospodarce światowej zasadnicze zmiany, określone jako jej globalizacja, które spowodowały znaczny wzrost znaczenia korporacji transnarodowych i zmiany w ich organizacji oraz zarządzaniu nimi Przede wszystkim ich działalność oparta została na rozbudowanych sieciach poziomych powiązań wewnętrznych i zewnętrznych. Próby objaśnienia tych zjawisk znalazły swój wyraz w tzw. postmodernistycznych teoriach zarządzania KTN.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 197, s. 161-174
Keywords: globalizacja; korporacje międzynarodowe; gospodarka światowa; globalization; international corporations; world economy