Aid for Trade inicjatywą wspierającą międzynarodową wymianę handlową na świecie - ocena działań w latach 2002-2007 - Stawicka, Magdalena (Aid for Trade - an Initiative Supporting the International Trade in the World. Assessment of Operations From 2002 to 2007, 2011)
Celem artykułu jest przedstawienie działań prowadzonych przez WTO w ramach inicjatywy pod nazwą Aid for Trade wspierającej handel w krajach rozwijających się. Ponadto dokonana zostanie analiza przebiegu tych działań od 2002 r., ze szczególnym uwzględnieniem państw oraz kwot, które zostały im przekazane w ramach programu pomocowego. Średnioroczna wielkość środków przekazywanych przez kraje nazywane darczyńcami w latach 2002-2005 wyniosła ponad 21 mld dol. W roku 2006 liczba ta wzrosła do poziomu 23,5 mld dol., a w roku 2007 o kolejne 8%. Pod względem regionalnym największym beneficjentem środków w ramach wsparcia organizowanego przez WTO są kraje azjatyckie, a szczególnie Indie, Wietnam, Afganistan i Irak.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 197, s. 214-223
Keywords: kraje rozwijające się; handel; developing countries; trade