Wpływ małych i średnich przedsiębiorstw na rozwój regionów zmarginalizowanych - Lisowska, Renata (Influence of the SMEs sector on the development of marginalized regions, 2011)
Małe i średnie przedsiębiorstwa odgrywają znaczącą rolę w rozwoju regionalnym. Ich lokalny charakter powoduje, że istnieje ścisła zależność między ich rozwojem a rozwojem regionalnym. Przedsiębiorcy, angażując swój kapitał, lokują na ogół firmy w miejscu zamieszkania, starają się wykorzystywać miejscowe zasoby, działają na miejscowym rynku. Istnieje również zależność odwrotna, tzn. rozwój tego sektora wyrównuje regionalne dysproporcje, przyczynia się do poprawy warunków życia społeczności lokalnych, tworzy nowe miejsca pracy, przyczyniając się do poprawy ekonomiki regionu. Celem niniejszego opracowania jest analiza wpływu małych i średnich przedsiębiorstw na rozwój regionów zmarginalizowanych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 180, s. 255-264
Keywords: małe i średnie przedsiębiorstwa; region zmarginalizowany; rozwój regionalny