Gospodarka oparta na wiedzy w środowisku lokalnym - Czerna-Grygiel, Joanna (Knowledge-Based Economy in Local Environment, 2011)
Rozwój środowiska lokalnego w coraz większym stopniu zależy od jakości wykształcenia. W artykule przedstawiono znaczenie jakości kapitału ludzkiego i społecznego w kształtowaniu środowiska lokalnego. Podjęto również dyskusję dotyczącą zasadności różnych form wsparcia finansowego czynnika ludzkiego, gdyż rozwój kapitału ludzkiego i społecznego jest kosztownym, ale jednocześnie najbardziej efektywnym rozwiązaniem na drodze rozwoju społeczności lokalnej w warunkach gospodarki opartej na wiedzy. Podstawowym kierunkiem działań, zarówno ze strony państwa, jak i samorządów lokalnych, powinno być wspieranie aktywności i finansowanie wzrostu jakości czynnika ludzkiego jako najbardziej efektywnej inwestycji w celu wspierania rozwoju gospodarki opartej na wiedzy w środowisku lokalnym.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 179, s. 35-41
Keywords: gospodarka; kapitał ludzki; kapitał społeczny; środowisko lokalne