Wspieranie przez banki komercyjne i spółdzielcze projektów inwestycyjnych realizowanych ze środków unijnych przez jednostki samorządu terytorialnego - Galiński, Paweł (The Assistance by Commercial and Cooperative Banks to Investment Projects Realized With the European Union Funds by Local Government Units, 2011)
W artykule scharakteryzowano możliwości wspierania przez banki komercyjne i spółdzielcze projektów inwestycyjnych realizowanych ze środków unijnych przez jednostki samorządu terytorialnego (j.s.t.) w Polsce. Omówiono zasady montażu finansowego w j.s.t. w ramach tych projektów oraz zakres ich obsługi przez banki. Przedstawiono również udział kredytów dla j.s.t. na projekty unijne w kredytach ogółem, jak również poziom ryzyka tych kredytów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 179, s. 89-98
Keywords: bank; inwestycje; samorząd terytorialny