Doradztwo rolnicze a rozwój lokalny. Wybrane aspekty - Kalinowski, Julian (Agricultural Advisory Versus Local Development. Selected Aspects, 2011)
Doradztwo rolnicze polega na zorganizowanej działalności edukacyjnej oraz informacyjnej ukierunkowanej na potrzeby mieszkańców obszarów wiejskich, zwłaszcza rolników i ich rodzin, zmierzającej do rozwiązywania ich ekonomicznych i społecznych problemów. Działania te, poprzez podnoszenie poziomu wiedzy i dostarczanie różnorodnych informacji klientom doradztwa, służą kreowaniu przedsiębiorczości oraz aktywizowaniu ludności wsi w zakresach zawodowym i społecznym. Ich następstwa, powodując wzrost zasobów kapitału ludzkiego na obszarach wiejskich, oddziałują korzystnie na procesy rozwoju lokalnego. Kwestie te zostaną zaprezentowane w odniesieniu do obszarów wiejskich Dolnego Śląska.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 179, s. 162-172
Keywords: rolnictwo; doradztwo; rozwój lokalny