Jakość życia w wybranych miastach Dolnego Śląska - Przybyła, Katarzyna (Quality of Life in Chosen Cities of Lower Silesia, 2011)
W artykule została dokonana analiza warunków życia w dużych miastach Dolnego Śląska. Opierając się na cechach charakteryzujących wybrane miasta pod względem poziomu i jakości życia mieszkańców (m.in.: sytuacja mieszkaniowa, stan środowiska naturalnego, uwarunkowania na rynku pracy, bezpieczeństwo mieszkańców, czy dostępna oferta w zakresie dóbr kultury), skonstruowano taksonomiczne mierniki rozwoju. Do badania zgromadzono przestrzenne szeregi danych dla roku 2008.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 179, s. 260-265
Keywords: jakość życia; miasto; taksonomia