Rozwój lokalny w Krajowej Strategii Rozwoju Regionalnego 2010-2020. Regiony, miasta, obszary wiejskie - Rogowska, Małgorzata (Local Development in National Regional Development Strategy 2010-2020. Regions, Cities, Rural Areas, 2011)
Krajowa Strategia Rozwoju Regionalnego (KSRR) 2010-2020 jest nowym dokumentem strategicznym, którego celem jest efektywne wykorzystywanie specyficznych regionalnych oraz terytorialnych potencjałów rozwojowych dla osiągnięcia celów rozwoju kraju. Dokument ten pośrednio określa istotne zmiany, jakie powinny dokonać się w skali lokalnej, aby w pełni osiągnąć określony cel strategiczny i cele operacyjne. Zmiany te są konieczne, by lepiej funkcjonować w stale zmieniającym się, turbulentnym otoczeniu, warunkowanym w przeważającej mierze przez procesy globalne.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 179, s. 274-282
Keywords: rozwój lokalny; rozwój regionalny; strategia