Metodyka wdrożenia zintegrowanego systemu informatycznego na przykładzie firmy BPSC SA - Leszczyńska, Maja (Integrated Information System Implementation Methodology on the Example of BPSC SA Company, 2011)
Zintegrowany system informatyczny to aplikacja o wysokim stopniu skomplikowania, zawierająca szereg funkcji pozwalających na kompleksowe wsparcie podstawowych procesów gospodarczych zachodzących w przedsiębiorstwach. Niemniej jednak jego dostosowanie do specyfiki danego podmiotu wymaga przeprowadzenia procesu wdrożenia. Co do zasady działalność konsultantów wdrożeniowców w tym zakresie powinna być prowadzona zgodnie z opracowaną i sformalizowaną metodyką wdrożenia. Wskazane jest, aby metodyka charakteryzowała poszczególne etapy procesu wdrożenia z uwzględnieniem zadań, kompetencji oraz odpowiedzialności dostawcy oprogramowania oraz klienta. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie metodyki wdrożeniowej opracowanej i stosowanej przez firmę BPSC SA − producenta systemu Impuls 5.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 187, s. 152-164
Keywords: systemy informatyczne; zintegrowane systemy informatyczne; wdrożenie systemów informatycznych; computer system; information integrated system; implementation of information systems