Instrumenty stymulowania inwestycji turystycznych wykorzystywane w gminach województwa dolnośląskiego - Januszewska, Małgorzata; Januszewski, Mirosław (Instruments for Stimulating Tourist Investments Used in Lower Silesia Voivodeship Communes, 2011)
Celem referatu jest identyfikacja instrumentów pobudzania przedsięwzięć inwestycyjnych w turystyce, które mogą być wykorzystywane przez samorząd terytorialny gmin, oraz określenie siły ich wpływu na decyzje inwestycyjne przedsiębiorców turystycznych. W artykule wykorzystano wtórne źródła informacji pochodzące z Biuletynu Informacji Publicznej, Banku Danych Regionalnych Głównego Urzędu Statystycznego i bazy informacyjnej konkursu "Gmina Fair Play", a także źródła pierwotne wynikające z badań kwestionariuszowych przeprowadzonych wśród przedstawicieli samorządu terytorialnego i inwestorów w atrakcyjnych turystycznie gminach Dolnego Śląska.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 179, s. 324-334
Keywords: turystyka; gminy; inwestycje