Projekty logistyki miejskiej w lokalnych programach rewitalizacji wybranych miast dolnośląskich - Kołakowski, Tomasz (City Logistics Projects in Local Revitalization Programmes of Selected Lower Silesian Cities, 2011)
Głównym celem artykułu jest przedstawienie projektów logistyki miejskiej w kontekście możliwości ich kształtowania i dynamizowania przez rozwój obszarów miejskich. Omówiono istotę logistyki miejskiej, pojęcie projektu logistyki miejskiej, rodzaje i obszary realizacji projektów logistyki miejskiej, a także podmioty, które mogą inicjować omawiane przedsięwzięcia. W drugiej części artykułu dokonano przeglądu lokalnych programów rewitalizacji (LPR) największych miast województwa dolnośląskiego. Programy te zostały przeanalizowane pod kątem występowania w ich założeniach projektów bezpośrednio lub pośrednio oddziałujących na szeroko pojętą logistykę miejską.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 179, s. 347-357
Keywords: logistyka; miasto; rewitalizacja