Kwantyfikatywne i kwalifikatywne metody analizy ryzyka na potrzeby bezpieczeństwa systemów informatycznych w organizacji - Rot, Artur (Qualitative and Quantitative Information Systems Security Risk Analysis Methods in an Organization, 2011)
Zarządzanie ryzykiem informatycznym odgrywa obecnie bardzo istotną rolę we wszystkich niemal obszarach funkcjonowania współczesnych organizacji. Wymaga ono rzetelnego i cyklicznego przeprowadzania kluczowego dla niego zadania, czyli analizy ryzyka. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie problematyki jednego z najistotniejszych etapów procesu zarządzania ryzykiem, jakim jest analiza ryzyka, zaprezentowanie zarówno ilościowego, jak i jakościowego podejścia do tego zagadnienia. Jako przykład metody kwantyfikatywnej w artykule zaprezentowano analizę ryzyka według metody Courtneya. Omówionym w artykule przykładem podejścia kwalifikatywnego jest analiza ryzyka na potrzeby bezpieczeństwa systemów informatycznych w organizacji według metodyki opracowanej przez NIST (National Institute of Standards and Technology).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research P203apers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 187, s. 189-203
Keywords: bezpieczeństwo systemów teleinformatycznych; analiza ryzyka; zarządzanie ryzykiem; teleinformation systems security; risk analysis; risk management