Własności testu Davida-Hellwiga - Domański, Czesław (The Properties of David-Hellwig Test, 2011)
W literaturze statystycznej obserwujemy stały wzrost zainteresowania me-todami nieparametrycznymi. Metody te na ogół są oparte na statystykach liczących ran- gowych, licząco-rangowych, pozycyjnych oraz na liczbie i długości serii. W pracy tej przedstawiony zostanie nie mniej znany test oparty na liczbie pustych cel. Rozważany będzie test zgodności Davida-Hellwiga. Przedstawiona zostanie empiryczna moc tego testu w porównaniu z klasycznymi testami: Kołmogorowa-Lillieforsa oraz Shapiro-Willka dla hipotezy o normalności rozkładu.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 165, s. 40-49
Keywords: Kołomogorowa-Lilleforsa, Shapiro-Willka, Davida-Helwiga empiryczna moc testów normalności