Przyczynek do badań histerezy bezrobocia - Melich-Iwanek, Krystyna (Introduction To Hysteresis-Based Unemployment Research, 2011)
W ostatnich dekadach XX w. na rynkach pracy europejskich krajów o rozwiniętej gospodarce rynkowej obserwowano procesy, których nie można było skutecznie tłumaczyć za pomocą ówczesnych teorii ekonomicznych. W tych warunkach pojawiła się koncepcja, aby przyczyn zjawisk realizowanych na rynkach pracy poszukiwać w inercyjnym charakterze procesów gospodarczych. W konsekwencji takiego stanowiska sformułowana została teoria histerezy rynku pracy. Artykuł zawiera wyniki analizy zależności między stopą bezrobocia i inflacją w Polsce, w latach 1990-2010. W badaniach przyjęto, że w efekcie histerezy trajektoria ich zależności ma kształt zbliżony do elipsy. W celu wykazania, że na polskim rynku pracy obserwuje się zjawisko histerezy, wykorzystano współczynnik korelacji nieliniowej Z. Hellwiga.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 165, s. 86-93
Keywords: rynek pracy; histereza; korelacja nieliniowa